Ga naar hoofdinhoud
+32 2 563 14 33/50/56 ocf@firebru.brussels

Het Opleidingscentrum voor de Brusselse Brandweer

Het Opleidingscentrum voor de Brusselse Brandweer (OCBB), ook de Brusselse Brandweerschool genaamd, is een van de elf opleidingscentra voor civiele veiligheid in België.

Het OCBB heeft als hoofddoel de opleiding, de vervolmaking en de bijscholing te verzekeren van de leden van het operationeel personeel van de BHDBDMH.

Deze opleidingen, vervolmakings- en bijscholingscursussen kunnen opengesteld worden voor de leden van het operationeel personeel van andere openbare of private hulpdiensten.

Het OCBB heeft als bijkomend doel het organiseren en verschaffen van cursussen ten behoeve van derden (opleidingen en instellingen), voor zover zij betrekking hebben op de voorkoming en de bestrijding van brand en paniek.

Ons team

Historiek

De Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (DBDMH) is op gebied van operationeel personeel de grootste brandweerdienst in het land en registreerde in 2017 het meeste aantal brandweerinterventies: bijna 14.000 interventies (medische noodhulp niet inbegrepen). De risico’s waarmee de Brusselse Brandweer wordt geconfronteerd, zijn bijzonder talrijk en complex.

Zich op deze risico’s voorbereiden betekent dat de Brandweer moet kunnen beschikken over een volwaardig en kwaliteitsvol opleidingscentrum dat voldoet aan de operationele behoefte en aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot de brandweeropleiding.

Het Opleidingscentrum van de Brusselse Brandweer werd opgericht in 2004. Het centrum organiseert de opleidingen voor de brandweerlieden van de DBDMH evenals voor bedrijven en instellingen.

Sinds 2015 organiseert de Brandweerschool eveneens een deel van de opleidingen op de site van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO Vlaams-Brabant) te Asse.

In het kader van de integratie van het OCBB in Brusafe zijn onze administratieve diensten verhuisd naar de Site Brusafe, Zweefvliegtuigstraat – 1130 Haren sinds 2020. Een deel van de opleidingen zal vanaf nu in Brusafe doorgaan.

Brusafe hergroepeert de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP), het Institituut voor Opleiding Dringende Medische Hulp (IODMH), de Gewestelijk School voor Openbaar Bestuur (GSOB – veiligheid en preventie) en het Opleidingscentrum van de Brusselse Brandweer (OCBB).